Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - معاون علمي و فناوري رياست‌ جمهوري انتظار جامعه از ايجاد دانشگاه را تربيت نسل کارآفرين و توليد کننده ارزش افزوده دانست و گفت: داروي درمان MS به کشور روسيه صادر شده و توانسته‌ است 100 درصد بازار اين کشور را به خود اختصاص دهد.

به گزارش خبرنگار ايسنا، دکتر سورنا ستاري فارغ‌التحصيل دانشگاه صنعتي شريف است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وي اکنون در کابينه حسن روحاني به عنوان معاون علمي و فناوري رياست جمهوري مشغول به فعاليت است. در طول کمتر از چهار سالي که در اين سمت مشغول به فعاليت بوده تلاش کرده تا به سهم خود، اقتصاد کشور از اقتصاد نفتي فاصله بگيرد؛ چراکه معتقد است «اقتصاد نفتي همانند بچه پولداري است که همه نيازمندي‌هاي خود را خريداري مي‌کند بدون آنکه از توان خود بهره‌اي ببرد!»
وي اعطاي وام به شرکت‌هاي نوپا را «سمي مهلک» براي اين شرکت‌ها مي‌داند. از اين رو تيم او تلاش ديگري کرد تا کاروان دانش‌بنيان کشور را به سمت سرمايه‌گذاري خطر پذير هدايت کند که وي به خود در اين حوزه نمره قبولي مي‌دهد.
ستاري، نبود مالکيت فکري را از ديگر چالش‌هاي حوزه دانش‎بنيان مي‌داند ولي در عين حال اين سوال را مطرح مي‌کند که آيا قوانين سختگيرانه به نفع شرکت‌ها است يا به ضرر آنها؟
ساده و بي‌تکلف پذيراي ما مي‌شود به گونه‌اي که حتي "پرويز کرمي" مشاور و رئيس مرکز روابط عمومي وي از ستاري مي‌خواهد تا در مدت انجام مصاحبه کُت خود را به تن کند، ولي او مي‌گويد "ساده بهتر است".
اين ساده‌انديشي و بي‌آلايشي حتي در کل ساختمان معاونت و در هنگام شنيدن صداي خوش برخي پرندگان از طبقات ديگر نيز قابل مشاهده است. «يکي از بچه‌ها يکي از اينها را آورد و به تدريج اضافه شدند!» اين را دکتر ستاري به ما مي‌گويد. معتقد است در محيط آرام و با پَر و بال دادن به ديگران بهتر مي‌توان کار کرد.
او قصد دارد در سمت معاون رييس جمهور، دولت آينده را در حوزه دانش‌بنيان‌ها همراهي کند و حتي از اجراي طرح‌هاي بزرگ در دولت آينده خبر مي‌دهد. «طرح بزرگ «شهر دانش‌بنيان» را اجرايي مي‌کنيم تا تهران به يک شهر بزرگ فناوري تبديل شود».
ماحصل گفت و گوي ايسنا با دکتر سورنا ستاري فرزند شهيد سرلشگر خلبان منصور ستاري(فرمانده وقت نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران)، معاون علمي و فناوري رياست جمهوري، رييس بنياد ملي نخبگان و نايب‌ رييس هيات امناي صندوق نوآوري و شکوفايي مصاحبه‌اي مفصل شد که در دو بخش تنظيم شده است.
بخش اول آن به اين شرح است:



مهاجرت نخبگان چالش جهاني
دکتر سورنا ستاري در گفت‌وگو با ايسنا مشکل اصلي کشور در جذب استعدادهاي برتر را ساختار اقتصادي مبتني به منابع زيرزميني و خام‌فروشي دانست و گفت: مادامي‌که اين ساختار اقتصادي به توانمندي و خلاقيت نيروي انساني متخصص و تحصيل‌کرده متکي نيست لاجرم مسير خام‌فروشي ادامه دارد. البته کشورهاي ديگري نيز وجود دارند که با چنين چالش‌هايي مواجه هستند که اکنون زمان پايان دادن به خام‌فروشي و آغاز ايجاد زيست‌بوم کارآفريني با به‌کارگيري نخبگان و استعدادهاي برتر فرارسيده است.
وي به تجربه برخي کشورهاي اروپايي در مواجهه با چالش خروج نخبگان و استعدادهاي برتر آنها اشاره کرد و گفت: کشورهاي عضو اتحاديه اروپا به ميزان زيادي با اين چالش مواجهند و در حال حاضر نخبگان کشورهاي شرق اروپا مانند يونان و صربستان بيشترين آمار خروج به نقاط ديگر جهان را در بين اعضاي اين اتحاديه دارند. از سوي ديگر آلمان و فرانسه نيز به عنوان اصلي‌ترين کشورهاي مقصد نخبگان و استعدادهاي برتر شناخته مي‌شوند که اين دو گروه مهاجرت کننده و مهاجرپذير درگير مشکلات زيادي هستند.
ستاري همچنين اظهار کرد: برداشته شدن مرزها و لغو رواديد ميان کشورهاي اتحاديه اروپا، باعث شده است که نخبگان و متخصصان اغلب اين کشورها به کشورهايي چون آلمان مهاجرت کنند. به‌طور مثال در ديداري که با نخست وزير يونان، دو سال پيش در جريان سفر وي به ايران داشتم، از وضعيت خروج نخبگان و متخصصان اين کشور گلايه‌مند بود و بيان مي‌کرد حتي يک مکانيک خوب هم براي ادامه فعاليتش در يونان نمي‌ماند و به آلمان سفر مي‌کند. از اين رو بحث فرار مغزها براي آنها بسيار جدي است.
وي با بيان اينکه افراد سرشناس علمي ادامه فعاليت علمي خود را در مراکزي مانند «ماکس پلانگ» يا «فرانهوفر» انجام مي‌دهند، افزود: يکي از چالش‌هاي مهم «برگزيت» (طرح خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا) از دست دادن فرصت به‌کارگيري بسياري از نخبگان کشورهاي عضو اين اتحاديه و اثرات منفي آن بر اقتصاد بريتانيا کشورهاست.
رييس بنياد ملي نخبگان، با ذکر اين مثال‌ها بحث مهاجرت نخبگان را يک چالش مهم جهاني دانست و خاطرنشان کرد: در کشورهايي که اقتصاد آنها دانش‌بنيان نيست، فرقي ميان فرد متخصص با يک فرد عادي وجود ندارد و اگر بخواهيم نخبگان و متخصصانمان را به کشور بازگردانيم و استعدادها را حفظ کنيم بايد ابتدا وضعيت داخلي را از جمله شرايط تحقق اقتصاد دانش‌بنيان را فراهم کنيم بنابراين بايد تغيير شرايط موجود را از خودمان آغاز کنيم. در نتيجه لازم است فرهنگ، روش و نگرش سياست اقتصادي‌مان را تغيير دهيم.
رييس هيات امناي صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران کشور، ضرورت اصلاح نظام آموزش عالي و آموزش و پرورش را از ديگر عوامل موثر در جذب نخبگان دانست و گفت: ما از حدود 4 سال قبل تلاش کرديم اقتصاد دانش بنيان را در کشور فرهنگ‌سازي و توسعه دهيم و از آنجا که معتقديم پايه اقتصاد دانش بنيان نيروي انساني است، برنامه‌ها و تفاهم‌نامه‌هايي با نهادهاي متولي آموزش و پرورش و دانشگاهي در زمينه اصلاح رويکرد اين نهادها داشته‌ايم.
ستاري، با تاکيد بر اينکه پايه اقتصاد دانش بنيان فروش منابع زيرزميني و خام‌فروشي نيست، افزود: نيروي انساني که در دانشگاه‌هاي کشور پرورش مي‌يابند بايد براي کشور ارزش آفريني کنند نه آنکه پشت ميزنشين بار بيايند و حقوق دولتي دريافت کنند. اما متأسفانه اين اتفاق چندين سال است که در کشور رخ داده است.
به گفته وي دانشگاه‌ها در کشور به اين منظور ايجاد شد که نيروي انساني متخصص، با به‌کارگيري دانش و فناوري، ارزش افزوده بيشتري ايجاد کند نه آنکه جوان تحصيل‌کرده‌اي که مي‌توانست در حوزه کشاورزي فعاليت دانش‌بنيان داشته باشد، با تمايل و عادت کردن به پشت ميزنشيني، تقريبا هيچ ارزش افزوده‌اي از طريق فعاليت تخصصي او که کشاورزي است براي کشور ايجاد نکند و يا در وضعيت کشاورزي کشور بهبودي حاصل نشود.
ايجاد تحول از سوي نسل کارآفرين
نايب‌رييس هيات امناي صندوق نوآوري و شکوفايي، رويکرد کشور نسبت به نيروي انساني و سرمايه‌هاي فکري را نيازمند اصلاح دانست و اظهار کرد: خوشبختانه اين رويکرد اصلاحي در چند سال اخير آغاز شده است و ما امروز شاهد هستيم نسل جوان خلاق وارد عرصه کسب و کار شده‌اند و هر روز زندگي ما را تحت تاثير قرار مي‌دهند و اگر اطراف دانشگاه‎هاي مطرح کشور قدم بزنيد يا از پارک‌هاي علم و فناوري ديدن کنيد مشاهده خواهيد کرد افرادي که قرار بود به خارج از کشور مهاجرت کنند اکنون در اين مراکز، کسب و کارهاي دانش‌بنيان راه‌اندازي کرده‌اند و مشغول فعاليت هستند.
وي با بيان اينکه ايجاد چنين فضايي تنها در گرو هزينه اعتبارات دولتي نيست، خاطر نشان کرد: اين جوانان بايد از نظر شغلي و محيط کسب و کار تامين باشند؛ چون آنها به دنبال نوآوري و پيگيري روياها و ايده‌هاي خود هستند. بنابراين بايد ماهيت اقتصاد، دانشگاه و سيستم کشور به نفع اقتصاد دانش‌بنيان تغيير کند که اين تغييرات مي‌تواند هر روزه از سوي همين جوانان ايجاد شود.
ستاري با اشاره به اقدامات انجام شده براي جذب نخبگان در بنياد ملي نخبگان، اضافه کرد: عمده فعاليت ما بر تغيير نگرش‌ها بوده است. قرار نيست فردي به واسطه رتبه آزمون سراسري بالا در بنياد ملي نخبگان به عنوان استعداد برتر شناسايي شود بدون آنکه مسووليت و يا تعهدي داشته باشد. قرار نيست کسي به صرف ارائه اختراعي و يا گواهي ثبت اختراع از دولت پول دريافت کند؛ چون با اين روش اختراعات تجاري‌سازي نخواهد شد و وارد چرخه تجاري‌سازي و توليد نمي‌شود.
رييس بنياد ملي نخبگان با تاکيد بر اينکه تجاري‌سازي اختراعات نياز به فرآيندهايي دارد، گفت: در اين فرآيندها نقش دولت ايجاد زير ساخت‌ها است که به تصور من در اين زمينه‌ تاحدودي موفق بوده‌ايم.
افزايش تقاضاي بازگشت از سوي محققان ايراني مقيم خارج
معاون علمي و فناوري رييس‌جمهوري، ارتباط با متخصصان ايراني مقيم خارج از کشور و شناسائي و جذب آنها را از ديگر اقدامات بنياد ملي نخبگان برشمرد و اظهار کرد: پس از 2 سال و نيم از اجراي طرح جذب نخبگان ايراني مقيم خارج بيش از 800 نفر از اين افراد به کشور بازگشته‌اند و به طور متوسط روزي 3 نفر از ايرانيان مقيم خارج از 100 دانشگاه برتر دنيا که قصد بازگشت به کشور دارند براي جذب به موسسات و دانشگاه‌ها و شرکت‌هاي دانش‌بنيان داخلي معرفي مي‌کنيم.
ستاري با توضيح فرآيند جذب و بازگشت نخبگان غير مقيم به کشور گفت: تقاضاي اين افراد براي بازگشت به بنياد ملي نخبگان ارسال مي‌شود و اين بنياد نيز براي اين افراد در مراکز تحقيقاتي و دانشگاهي مرتبط جايابي مي‌کند. برخي از اين افراد درخواست کار در يک شرکت دارند و برخي نيز متقاضي اشتغال در دانشگاه‌ها به عنوان عضو هيات علمي هستند که اين شرايط از سوي بنياد ملي نخبگان و با همکاري نهادهاي مرتبط براي آنها فراهم مي‌شود.
رييس بنياد ملي نخبگان، با تاکيد بر اينکه سازوکاري که براي بازگشت اين افراد در نظر گرفته شده است يک روند استاندارد است که برخي از کشورها مانند چين و آمريکا از آن پيروي مي‌کنند، افزود: بر اساس اين فرآيند، فرد به مدت يک سال مورد حمايت قرار مي‌گيرد که شامل پرداخت حقوق، تسهيل در دسترسي‌ها و ساير تسهيلات مادي و غير مادي مي‌شود علاوه بر آن فردي نيز مراقب و «منتور» اين متخصص است تا کارهاي اداري وي را پيگيري کند.
وي تاکيد کرد: از ابتداي سال جاري ما تقاضاي ايرانيان متخصص 100 دانشگاه برتر دنيا را بررسي مي‌کنيم و اين در حالي است که در ابتداي اجراي اين طرح بررسي‌هاي ما بر روي 400 دانشگاه برتر دنيا بوده ولي ارسال تقاضاها، خارج از انتظارات و بودجه ما بوده است.
دکتر ستاري خاطر نشان کرد: تاکيد ما در اجراي اين طرح الزام بر بازگشت اين افراد نبود بلکه درصدد ايجاد ارتباط و برگزاري سمينارها و کنفرانس‌هاي علمي و بازديد از مراکز علمي و تحقيقاتي بوده است و تاکنون بيش از 3000 نفر از فارغ التحصيلان ايراني خارج کشور از خدماتي که از سوي بنياد ملي نخبگان در نظر گرفته شده است بهره‌مند شده‌اند و با شرايط مناسب در کشور مانده‌اند.
معاون علمي و فناوري رياست جمهوري مشکل مهاجرت نخبگان را يک مشکل اجتماعي دانست و ادامه داد: جذب نخبگان نيازمند محيط کسب و کار و محيط تنفس جديد است و تکان دادن اقتصادي که 100 درصد وابسته به نفت خام بوده به سمت اقتصادي که 20 تا 30 درصدآن دانشي است کار سختي محسوب مي‌شود؛ اما اکنون مشاهده مي‌شود افراد متخصصي که از خارج به کشور بازگشته‌اند وقتي کارايي خود را به اثبات مي‌رسانند همانند ايجاد يک دستاورد بزرگ ملي هستند.
وي نمونه اين تغييرات را در سيستم حمل و نقل و خدمات شهري دانست و گفت: حداقل 400 تا 500 استارتاپ در حوزه حمل و نقل ايجاد شده است و در همه آنها جوانان متخصص جذب شده‌اند و اين همان اتفاقي است که بايد رُخ دهد. قرار نيست از خروج نخبگان فقط نگران باشيم ولي براي جذب آنها کاري نکنيم. همه ما مسوول هستيم و بايد وضعيت حاکم در جامعه اصلاح شود. همين وضعيت در حوزه‌هاي گردشگري، زيست فناوري، سلول‌هاي بنيادي و غيره تکرار شده است.
ستاري اضافه کرد: تا زماني که ما استارتاپ‌ها و شرکت‌هاي دانش بنيان را توسعه ندهيم و تا روش‌هاي سنتي در اقتصاد و صنعت را کنار نگذاريم هرگز نمي‌توانيم از نخبگاني که به خارج از کشور رفته‌اند و يا در داخل کشور هستند، استفاده کنيم.
وي با تاکيد بر اينکه حرکت و جنبش جديدي در حوزه کسب‌وکارهاي نوآورانه در کشور به راه افتاده است، گفت: جوانان هم در حوزه کسب و کار و هم در حوزه فناوري اتفاقات خوبي رقم زده‌اند که به عنوان نمونه مي‌توان به رشد کيفي مقالات اشاره کرد که اين رشد در سال 2017 نسبت به سال 2016 بيش از 17 درصد بوده است و بالاترين ميزان رشد توليد مقالات را در دنيا داريم.
ستاري با تاکيد بر اينکه جامعه بايد نسبت به بهره‌مندي از حوزه فناوري و علم حساس شود ادامه داد: استاندارهاي کشور، همان طور که از کشف معدن گچ و فولاد در کشور خوشحال مي‌شوند، در مواجهه با استعدادهاي برتر نيز بايد خوشحال شوند و نگران اين موضوع باشند که چرا اين استعدادها در استان‌هاي خود به‌کار گرفته نمي‌شوند و براي ادامه فعاليت‌هاي تخصصي خود شهرهاي بزرگ را انتخاب مي‌کنند.



انتقاد از بچه پولدارها و خام فروشي
معاون علمي و فناوري رييس جمهوري با تاکيد بر اينکه بيش از 3 هزار شرکت دانش بنيان تاييد شده در کشور داريم که ميزان فروش آنها بيش از 30 هزار ميليارد تومان در سال گذشته بوده است، گفت: به‌طور مثال يک شرکت دانش‌بنيان در سال گذشته از صفر شروع کرده و امسال 150 ميليون دلار قيمت گذاري شده و اينها گام‌هاي بزرگي است که برداشته شده است.
معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري همچنين تاکيد کرد: در حال حاضر استارتاپ‌هايي داريم که بيش از هزار درصد در سال رشد فروش دارند. نمونه‌هاي زيادي از اين نوع شرکت‌ها در 2 تا 3 سال گذشته وجود داشته است که اين نتيجه تغيير نگرش در جامعه و صنعت را مي‌رساند.
ستاري توسعه سرمايه گذاري جسورانه (Venture Capital) را از ديگر اتفاقات خوب در راستاي حمايت کشور از کسب و کارهاي نوآورانه دانست و ادامه داد: ما تا پيش از اين با اين نوع سرمايه‌گذاري بيگانه بوديم البته در شيوه تجارت چندهزارساله کشور ما بحث سرمايه‌گذاري خطرپذير وجود داشته ولي در 100 سال اخير آن را کنار گذاشتيم و حالا بايد به اين سمت حرکت کنيم که حداقل 40 درصد از سيستم سرمايه‌گذاري در شرکت‌ها از طريق اين نوع سرمايه‌گذاري تامين شود.
وي ادامه داد: ما در کشور هم بورس داريم و هم فرابورس که در فرابورس رويکرد اقتصاد دانش بنيان دنبال مي‌شود. از اين رو فرابورس به سمت تبديل شدن به بورس اختصاصي حوزه دانش بنيان حرکت مي‌کند؛ چرا که صندوق‌هاي جسورانه وارد اين بورس شده‌اند ضمن آنکه تابلو مستقل براي شرکت‌هاي دانش‌بنيان و بورس ايده و اختراعات در فرابورس ايجاد شده است. از اين راه سرمايه‌هاي بخش خصوصي به حوزه دانش بنيان وارد شده است.
ستاري تاکيد کرد: سرمايه گذاراني که در حوزه‌هايي چون پتروشيمي، فولاد و سيمان سرمايه‌گذاري مي‌کردند به سمت سرمايه‌گذازي در استارتاپ‌ها حرکت کردند چون متوجه شدند اين حوزه، عرصه‌اي با سود زياد است.

تهران؛ شهر دانش بنيان ايران
وي ابراز اميدواري کرد که در صورت ادامه همکاري در دولت آينده، طرح بزرگ «شهر دانش‌بنيان» را اجرايي کند و تهران به شهر بزرگ فناوري تبديل شود.
ستاري با تاکيد بر اينکه ما بايد محله‌هاي شهر را براي توسعه شرکت‌هاي دانش بنيان آماده کنيم تا هم جوانان در کشور ماندگار شوند و هم اقتصاد به سمت نوآوري سوق يابد، اضافه کرد: در دنيا و در ايران ديگر دوران نفت، پتروشيمي، فولاد و سيمان گذشته است و اين واقعيت با مقايسه ميزان ارزش افزوده 4 سال قبل پالايشگاه‌هاي نفت و گاز با حال حاضر تاييد مي‌شود ولي از طرفي در کشور، شرکت‌هاي دانش‌بنياني توسعه يافته‌اندکه به زودي به بزرگترين شرکت‌هاي کشور تبديل مي‌شوند.

ايجاد کشش بازار در هجوم محصولات دانش بنيان
معاون علمي و فناوري رياست جمهوري در خصوص ايجاد کشش بازار براي جذب محصولات دانش بنيان داخلي با اشاره به برخي گفته‌ها در زمينه کافي نبودن بازار 80 ميليوني براي اين نوع محصولات، گفت: در ابتدا بايد بگويم که بسيار خوشحال هستم که مي‌شنوم بازار 80 ميليون نفري داخلي کوچک بوده و پاسخگوي جذب اين محصولات نيست و ما بايد به دنبال بازارهاي بزرگتر باشيم.
وي در عين حال با تاکيد بر اينکه ما در کشور بيشتر در زمينه کارخانجات صحبت مي‌کنيم نه صنعت، ادامه داد: ما با اقتصاد نفتي خط توليد را از خارج به کشور وارد کرديم و به طور کلي کشوري که خط توليد را از خارج وارد مي‌کند نياز به تاسيس دانشگاه ندارد و از سوي ديگر ما نگران مهاجرت نخبگان از کشور هستيم.
ستاري اضافه کرد: کشوري که صنعت ماشين‌سازي ندارد، طراحي ندارد و قادر به بهينه‌سازي محصولات نيست نياز به دانشگاه ندارد. هدف کشور از تربيت مهندسان مکانيک، طراحي و ساخت ماشين است ولي وقتي خط توليد از خارج وارد مي‌شود ما صنعت ايجاد نکرده‌ايم بلکه کارخانه ايجاد کرديم و در چنين شرايطي اگر بخواهيم تغييراتي در خط توليد ايجاد کنيم بايد از متخصصان خارجي کمک بگيريم.
رييس بنياد ملي نخبگان با بيان اينکه در سال‌هاي اخير به سمت ماشين‌سازي و ايجاد خط توليد حرکت کرده‌ايم، اظهار کرد: برخي از شرکت‌هايي که در حوزه‌هايي چون نانو و زيست‌فناوري اقدام به طراحي خط توليد محصولات خود کرده‌اند، از آنجايي که دانش فني در اختيار اين شرکت‌ها است مي‌توانند هر نوع تغييري را در آن ايجاد کنند.
وي به موضوع صادرات محصولات دانش بنيان اشاره کرد و با تاکيد بر اينکه صادرات اين محصولات پيچيده‌تر از صادرات مواد خام است، افزود: صادرات دانش بنيان نياز به تاييديه‌ها و استانداردهاي بين‌المللي دارد و اخذ اين گواهينامه‌ها در شرايط پيش از برجام تقريبا غير ممکن بود.
ستاري به توانمندي صادرات دارو اشاره کرد و با بيان اينکه پيش‌بيني ما در زمينه صادرات داروهاي زيست‌فناوري در سال جاري 200 تا 300 ميليون دلار است، ادامه داد: براي نخستين بار دو داروي ايراني در اروپا در حال ثبت است ضمن آنکه در روسيه 5 نوع داروي به ثبت رسيده ارائه کرديم.
به گفته وي ثبت هر دارو نيازمند انجام فرآيند کارآزمايي‌هاي باليني (Clinical Trial) است و اين داروها در مدت 3 سال مورد کارآزمايي‌هاي باليني براي اخذ تاييديه‌هاي روسيه قرار گرفتند.
معاون علمي و فناوري رياست جمهوري با بيان اينکه داروهاي زيست‌فناوري صادر شده به روسيه توانسته‌اند 100 درصد بازار اين کشور را در اختيار بگيرند و جايگزين نمونه‌هاي آمريکايي اين دارو در روسيه شده‌اند، اظهار کرد: داروي درمان MS از جمله داروهاي صادر شده به کشور روسيه است. داروي ضد سرطان نيز تاييديه‌هاي آن اخذ و صادرات آن شروع شده است.
ستاري با اشاره به آغاز صادرات داروي ايراني به کشورهاي عراق و ترکيه، يادآور شد: کارآزمايي‌هاي باليني موضوعي نيست که شرکت‌هاي داخلي با آن آشنا باشند ولي امروزه شرکت تخصصي براي اجراي کارآزمايي‌هاي باليني در کشور ايجاد شده است. اينها جز اقدامات جديد براي وارد شدن فناوري به اقتصاد کشور است.
ستاري با تاکيد بر اينکه اين روند براي صادرات تجهيزات پزشکي نيز مطرح است، توضيح داد: اخذ استاندارد اروپا (CE) و ايزوها براي صادرات تجهيزات پزشکي لازم است.
به گفته وي اقتصادي که عادت کرده بود با پول نفت همه نيازمندي‌هاي خود را از خارج تامين کند اکنون به دنبال مفاهيم جديدي چون بازاربابي بين‌المللي، گرفتن استانداردها و رقابت با رقبا است.
عضو هيأت علمي دانشگاه صنعتي شريف، بزرگترين مزيت کشور را نيروي انساني جوان دانست و افزود: صادرات محصولات و تجيهزات دانش‌بنيان از سوي همين جوانان به واقعيت رسيد.



حمايت از شرکت‌هاي دانش‌بنيان
معاون علمي رييس جمهوري با اشاره به حمايت‌هاي مالي از شرکت‌هاي دانش‌بنيان با تاکيد بر اينکه قرار نيست هر وامي که به شرکت‌هاي دانش بنيان اعطا مي‌شود به نتيجه برسد، گفت: در دنيا شرکت‌هاي کوچک و متوسط در دنيا بر اساس سرمايه‌گذاري‌هاي جسورانه شکل مي‌گيرند نه وام؛ چرا که شرکت‌هاي کوچک با اصول بازرگاني، رقابت، بيمه و ماليات‌ آشنا نيستند از اين رو شتابدهنده‌ها شکل گرفته‌اند تا اين موارد را به شرکت‌ها آموزش دهند.
وي بازار يابي و توليد محصول بر اساس نياز و سليقه مشتري را از ديگر اصولي دانست که شرکت‌هاي کوچک با آن بيگانه هستند و ادامه داد: حمايت از اين شرکت‌ها با اعطاي وام صحيح نيست؛ چراکه قطعا بسياري از شرکت‌ها زمين مي‌خورند و نمي‌توانند وام را پس دهند. مشابه همين اتفاق در دولت قبل در زمينه اعطاي وام‌هاي زود بازده رخ داد.
ستاري اين نگرش را که ايجاد اشتغال تنها در گرو رفع مشکل منابع مالي است، اشتباه خواند و افزود: اينکه تصور شود که به هر نفر مثلا 10 تا 20 ميليون وام اعطا شود تا کسب و کارهايي ايجاد شود تصور اشتباهي است. ما در حوزه اقتصاد دانش‌بنيان براي فرد مستعد و صاحب ايده که مي‌خواهد ايده خود را تجاري سازي کند تصميم‌گيري مي‌کنيم.
وي دارا بودن ايده را اولويتي در رتبه‌هاي سوم و چهارم و پول را عامل پنجم و ششم در تحقق يک کسب و کار نوآورانه دانست و گفت: اين رويکرد را مي‌توان در ايجاد شرکت‌هاي دانش‌بنيان مشاهده کرد. اين شرکت‌ها از يک زيرزمين فعاليت خود را آغاز مي‌کنند و در مدت يک سال تبديل به يک شرکت بزرگ خواهند شد؛ چون يک ايده ممکن است در ذهن خيلي‌ها باشد ولي تنها يک نفر که مصمم، خلاق و پيگير است مي‌تواند ايده را تجاري‌سازي کند.
معاون علمي و فناوري رييس جمهوري بهترين مدل حمايت از شرکت‌هاي دانش‌بنيان را سرمايه‌گذاري خطرپذير ذکر کرد و يادآور شد: بر اساس اين رويکرد بوده است که در يکي دو سال اخير در زمينه توسعه بازار سرمايه‌گذاري خطرپذير متمرکز شديم و به تدريج موانع توسعه آن را بر مي‌داريم.
ستاري با بيان اينکه اين برنامه‌ريزي موجب شد امروز شاهد بروز رفتارهاي حرفه‌اي از سوي شرکت‌هاي دانش‌بنيان باشيم، اضافه کرد: روزهاي نخست که براي بازديد از شرکت‌ها مي‌رفتم همه آنها درخواست وام داشتند ولي خوشحالم که اکنون ديگر هيچکدام آنها درخواست وام ندارند چراکه آنها مي‌دانند با سرمايه‌گذاري و VC مي‌توانند طرح خود را توسعه دهند نه با وام. آنها همچنين مي‌دانند وام گرفتن براي بسياري از آنها «سم» است.
وي با اشاره به دلايل مضر بودن اعطاي وام براي حمايت از شرکت‌هاي نوپا گفت: از آنجايي که بسياري از شرکت‌هاي دانش‌بنيان به بلوغ لازم نرسيده‌اند تا از اين پول براي توسعه بازار خود استفاده کنند، قطعا در تجاري‌سازي و بازپرداخت وام به مشکل بر خواهند خورند.
دکتر ستاري ادامه داد: اگرچه بسياري از وام‌هاي اعطا شده به اين شرکت‌ها در قالب وام‌هاي قرض‌الحسنه است ولي بالاخره اين شرکت‌ها بايد وام به همراه سود آن را باز پرداخت کنند و اگر بازار خود را به خوبي شناسايي نکنند زمين مي‌خورند.

مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4

ادامه دارد

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۰۰۵۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سازمان بنادر و دریانوردی چه برنامه‌ای برای حضور دانش‌بنیان‌ها دارد؟

علی اکبر صفایی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی درگفت‌وگو با خبرنگار آنا در مورد نقش شرکت‌های دانش بنیان در این سازمان توضیح داد: جلسه هم‌اندیشی مدیرعامل و اعضای هیئت عامل سازمان با بعضی از شرکت‌های دانش بنیان برگزار شد. می‌توان گفت سازمان بنادر و دریانوردی در بحث مراجعه به شرکت‌های دانش بنیان از سازمان‌های پیشرو بوده است.

صفایی گفت: سازمان  بنادر و دریانوردی در سال‌های اخیر در حوزه‌های مختلف مخصوصا تأمین تجهیزات و قطعات مورد نیاز عملیات دریایی و بندری و تجهیزات مخابراتی و الکترونیکی از توان و دانش متخصصان شرکت‌های دانش بنیان بهره‌گیری کرده است.

بهره‌گیری از خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان

مدیرعامل سازمان بنادر ودریانوردی اعلام کرد:سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان یک سازمان پیشرو با الگو برداری از تجارب موفق بنادر دنیا در بکارگیری فناوری‌های نوین همواره نگاه مثبتی به بهره‌گیری از خدمات بخش خصوصی به ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان داشته است و در حفظ و صیانت از زیر ساخت‌ها و تجهیزات ارزشمند دریایی و بندری موجود و توسعه و ایجاد زیرساخت‌های جدید در حوزه بندری و دریایی تلاش می‌کند.

معاون وزیر راه در پاسخ به این پرسش که چند درصد توانستید از این ظرفیت استفاده کنید، گفت: آمار دقیقی در دست نیست اما بیشتر متمرکز در واحد معاونت مهندسی و امور زیربنایی است و تعداد قراردادهایی که بسته شده کاملا در آنجا موجود است.

صفایی اعلام کرد: به‌طور کلی قراردادهایی در این حوزه داریم و حتی به مرحله تولید هم رسیده است.

تامین قطعات یدکی و تجهیزاتی بندری و دریایی توسط شرکت‌های داخلی

به گفته مدیرعامل این سازمان؛ ۷۶۸ قطعه یدکی و تجهیزاتی بندری و دریایی توسط شرکت‌های داخلی تأمین شده و در نیازسنجی تازه، این سازمان به تأمین ۵۳۴ قطعه از جمله قطعات مخابراتی و الکترونیکی نیاز دارد. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دستگاه آمارگیری کشتار طیور در گناباد تولید شد
  • سقف ۱۵ میلیارد تومانی تسهیلات برای شرکت‌های دانش‌بنیان صنعت هوانوردی
  • امکان صرف هزینه‌های مالیاتی اپراتورها به شرکت‌های دانش بنیان
  • دانش‌بنیان‌ها برای توسعه قدرت فناورانه چه امکاناتی نیاز دارند؟
  • سازمان بنادر و دریانوردی چه برنامه‌ای برای حضور دانش‌بنیان‌ها دارد؟
  • ظرفیت ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان برای رفع نیازهای فناورانه صنایع معدنی کشور
  • رفع نیازهای فناورانه صنایع معدنی با کمک ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان
  • فرصت‌ صادرات برق به اروپا در شرکت‌های دانش‌بنیان‌
  • سکوی توسعه‌ نوآوری و فناوری صنعت پتروشیمی کشور رونمایی می‌شود
  • تولید انبوه محصولات دانش‌بنیانی مورد حمایت وزارتخانه‌ها قرار گیرد